POČINJE DOGRADNJA VRTIĆKE KUĆE VILA, NAKON ZAVRŠETKA MOĆI ĆE PRIMITI 270 MALIH KORISNIKA

Objavljeno: 21. 03. 2024.

U Maloj vijećnici Grada Đakova danas je upriličeno svečano potpisivanje ugovora za dogradnju dječjeg vrtića Vila koji djeluje u okviru Dječjeg vrtića Đakovo. Ugovore je s izvođačem radova, tvrtkom Mali zidar d.o.o. iz Vinkovaca te stručnim nadzorom, tvrtkom Đakovoprojekt d.o.o. Đakovo, potpisao gradonačelnik Marin Mandarić.

            Tom prigodom je istaknuo kako je riječ o još jednom projektu kojem je cilj poboljšanje infrastrukture predškolskog odgoja na području Grada Đakova. I Grad Đakovo, kazao je, kao i mnogi drugi na području RH, zadnjih godina snažnim koracima ide naprijed u pogledu povećanja kapaciteta predškolskih ustanova, dječjih vrtića. Republika Hrvatska obvezala se do 2023. godine osigurati uvjete, odnosno mjesto u dječjem vrtiću za 97 posto djece predškolskog uzrasta, od tri godine do polaska u školu.

            Proširenjem kapaciteta, odnosno dogradnjom vrtićke kuće Vila, dosadašnjih sedam odgojno-obrazovnih skupina povećava se na 13. – Od 2017. godine snažno ulažemo u dječje vrtiće. S tadašnjih 12 skupina danas smo na 19, a završetkom ovog projekta, dovršetkom izgradnje vrtića Sjever gdje su radovi poodmakli, te izgradnjom vrtića u Kuševcu, Budrovcima i Selcima Đakovačkim, gdje smo dobili i ugovore o sufinanciranju od strane EU, povećat ćemo kapacitete na 35 odgojno-obrazovnih skupina, rekao je gradonačelnik Mandarić dodavši kako bi tada oko 700 djece moglo biti smješteno u vrtićima kojima je osnivač Grad Đakovo. Na ovaj način, mišljenja je gradonačelnik, ispunit će se kriterij od 97 posto obuhvata djece u dječjim vrtićima. Daj Bože, dodao je, da u godinama koje su pred nama, bude još potrebe za dodatnim ulaganjima u vrtiće i još više djece. Grad će to, rekao je gradonačelnik, dočekati spreman.

            Ovaj projekt vrijedan je nešto više od 2,6 milijuna eura, od čega se 2,3 milijuna eura odnosi na izgradnju. Rok za završetak izvođenja radova je 16 mjeseci, što znači da bi iduće godine na upisima trebala biti na raspolaganju proširena vrtićka kuća Vila, ali jednako tako i novi vrtić na Sjeveru, te tri u prigradskim naseljima, što je ogroman iskorak.

            Ravnateljica Dječjeg vrtića Đakovo, u okviru kojeg djeluje i vrtićka kuća Vila, Ambra Kordić izrazila je zadovoljstvo projektom dogradnje rekavši kako trenutno Vilu pohađa 151 mali korisnik, dok će nakon dogradnje biti mjesta za 270 djece. – Velik je ovo korak. Znamo da nas čeka zanimljiva pedagoška godina s obzirom na sve radove, no uvijek smo do sada imali veliku podršku i razumijevanje od strane roditelja, kazala je Kordić. Dodala je i kako je ova vrtićka kuća 2018. godine prošla energetsku obnovu, a u godinama nakon toga uslijedila je obnova dječjeg igrališta. Sad se počinje gradit cijelo jedno novo krilo zgrade u okviru kojeg će biti i velika dvorana koja će prostorno zauzimati 160 kvadratnih metara, dok će na katnom prostoru biti velika, natkrivena terasa.

            Ravnateljica je rekla kako se novim uvjetima rada raduju i djelatnici kojima su proteklih godina, već nakon energetske obnove, znatno poboljšani uvjeti rada. Kordić je kazala kako će radovi, istina, biti novi izazov za rad vrtića, no na rodove su, kaže zadnjih godina navikli. – Naša vrtićka kuća Botić prošla je kompletnu obnovu kata, kuhinja je obnovljena, proširena i novoopremljena što je bio preduvjet za sve ove projekte. Imamo novu vrtićku kuću u Piškorevcima, vrtićkoj kući Mažuranac je obnovljen krov i uređena terasa, niz je projekata iza nas i želim zahvaliti roditeljima koji su nas „trpjeli“, dodala je ravnateljica. Već danas počinje suradnja s izvođačem radova kako bi se održao normalan rad vrtićke kuće Vila. Na kraju, valja spomenuti da su sklopu provedbe predmetnog projekta Gradu Đakovu prethodno dodijeljena bespovratna sredstva iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti u iznosu od 974.716,30 eura.

HR Financira Europska unija ÔÇô NextGenerationEU POS POS