U ĐAKOVU OD 3. DO 7. TRAVNJA - 16. MEĐUNARODNI FESTIVAL KAZALIŠNIH AKADEMIJA „DIONIZ“

Objavljeno: 02. 04. 2024.

U Đakovu se od 3. do 7. travnja održava 16. Međunarodni festival kazališnih akademija Dioniz. Tim povodom, danas je u dvorani Centra za kulturu održana konferencija za medije na kojoj su program ovogodišnjeg Dioniza predstavili zamjenik gradonačelnika Đakova Antun Galić, prodekanica za umjetnost, kvalitetu i strategiju Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku Saša Došen, umjetnički voditelj 16. festivala Domagoj Mrkonjić i ravnateljica Centra Sanja Pavleković. Umjetnički voditelj Dioniza, Domagoj Mrkonjić, je na početku konferencije rekao kako je tema ovogodišnjeg festivala – posveta (dedication).

            Zamjenik gradonačelnika Grada Đakova Antun Galić izrazio je zadovoljstvo što će i ove godine budući glumci, tj. studenti akademija iz Hrvatske i zemalja u okruženju boraviti u Đakovu. – Na daskama Centra za kulturu imat će prigodu pokazati svoje stvaralaštvo, ali jednako tako i na drugim lokacijama u gradu. Očekujemo da će 16. festival ostati upamćen kao jedan od najboljih, rekao je zamjenik Galić. Prodekanica Došen naglasila je dobru suradnju Akademije i Grada Đakova te se osvrnula na povijest Dioniza. – On je započeo kao festival međunarodnih kazališnih akademija s intencijom da naši studenti i studenti drugih akademija iz Hrvatske i regije razmijene iskustva, dobiju inpute od profesora i mentora te da tako prošire svoje izvedbeno iskustvo i znanja, rekla je Došen. Ravnateljica Centra za kulturu Sanja Pavleković osvrnula se na prijašnje festivale pohvalivši studente koji su boravili u Đakovu od kojih su mnogi danas poznati glumci. Neki od njih, kazala je Pavleković, sad dolaze kao profesionalni glumci u predstavama, a rado se prisjećaju studentskih dana i boravka u Đakovu na festivalu Dioniz. Umjetnički voditelj Mrkonjić kazao je da je svečano otvorenje 16. Dioniza, koji ove godine ugošćuje 11 akademija, predviđeno za sutra (srijeda) u 18.00 sati u Centru za kulturu. Sutra će se tako odmah nakon otvorenja predstaviti akademije iz Sarajeva (BiH), Linza (Austrija) i Rijeke. Predstavio je potom i preostali dio programa festivala, rekavši kako još sudjeluju akademije iz Osijeka, Zagreba, Splita, Cetinja, Novog Sada, Banja Luke te Ljubljane.

            Sve predstave su otvorene za javnost, a ulaz se ne naplaćuje pa svi zainteresirani građani mogu doći i pratiti buduće mlade glumce na đakovačkim „daskama koje život znače“.