STANJE U SRIJEMSKOJ BISKUPIJI – TEMA SASTANKA mons. FABIJANA SVALINE I LOKALNIH ČELNIKA

Objavljeno: 23. 11. 2023.

U Bizovcu je danas upriličen susret iniciran od strane mons. Fabijana Svaline, biskupa koadjutora Srijemske biskupije, koji je okupio gradonačelnike i općinske načelnike s područja Osječko-baranjske županije, kao i župana Matu Lukića. Cilj je bio razgovarati o ključnim pitanjima i izazovima s kojima se susreće Srijemska biskupija te potaknuti suradnju između crkvenih i civilnih institucija.

Susret je otvorio općinski načelnik Srećko Vuković, naglašavajući važnost zajedničkog rješavanja problema u teškim vremenima. Riječi dobrodošlice uputio je i župnik Mato Matasović, ističući potrebu za solidarnošću.

Monsinjor Fabijan Svalina govorio je o teškom stanju u Srijemskoj biskupiji, ističući izazove s kojima se biskupija trenutno suočava. Financijske poteškoće, demografski izazovi i druge prepreke stvaraju tešku situaciju koja zahtijeva zajednički odgovor Crkve, lokalnih vlasti i društva.

Župan Osječko-baranjske županije Mato Lukić dodatno je naglasio važnost zajedničkog djelovanja kako bi se prevladale teškoće. Istaknuo je potrebu za potporom lokalnih vlasti i političkih predstavnika u pronalaženju rješenja za izazove koji pogađaju Srijemsku biskupiju. Ovaj susret, obogaćen dijalogom između različitih sektora društva, predstavlja korak prema jačanju suradnje u cilju rješavanja problema s kojima se Srijemska biskupija suočava. Nastavak ovakvih inicijativa može pridonijeti stvaranju održivijeg društva i jačanju duha zajedništva.

Susretu je nazočio zamjenik gradonačelnika Grada Đakova Antun Galić koji je kazao kako Grad Đakovo već ima suradnju i pomaže hrvatske zajednice na području Republike Srbije te naglasio kako je potrebna koordinacija svih dionika, što nedostaje, a čime se složio i mons. Fabijan Svalina.