EUROPSKA CRVENA VJEVERICA PONOVNO STANUJE U STROSSMAYEROVOM PERIVOJU

Objavljeno: 10. 11. 2023.

Strossmayerov perivoj od danas je bogatiji za dva nova stanovnika! U okrilje njegovog zelenila danas su stigle toliko očekivane vjeverice. Dvije ženkice crvene vjeverice puštene su u, za njih izgrađenu, nastambu u perivoju. Plod je to realizacije projekta KorZoo Đakovo – Zeleno srce grada, koju zajednički provode Grad Đakovo i Ustanova Zoološki vrt grada Zagreba.

Zamjenik gradonačelnika Antun Galić ovom je prigodom kazao kako je riječ o malom, ne skupom, ali vrijednom i zanimljivom projektu. Podsjetio je da su Strossmayerov perivoj, odnosno kako ga Đakovčani nazivaju, Veliki park, nekad nastanjivale vjeverice. Nakon što je primijećeno da ih nema, ustanovljeno je kako su neki od građana postavili stupice i izlovili ih. – Tada se rodila ova ideja. Stupili smo u kontakt s partnerom na ovom projektu, Ustanovom Zoološki vrt grada Zagreba i danas smo došli do toga da su vjeverice ponovno u našem parku, kazao je zamjenik Galić.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i financije Sanja Rogoz-Šola, nadležna i za komunalno gospodarstvo i zaštitu prirode i okoliša, rekla je da se ideja za ovoj projekt rodila na studijskom putovanju sa Županijskom razvojnom agencijom OBŽ-a u Međimurju. – U Čakovcu su u parku Zrinskih proveli pilot projekt u suradnji sa Ustanovom Zoološki vrt grada Zagreba, gdje su doveli nove obitelji vjeverica u svoj perivoj. Nakon toga, a s obzirom da su nam krivolovom nestale vjeverice, došli smo na ideju da i mi učinimo isto. Tako je spomenuta Ustanova postala naš partner na projektu i za nas su uzgojili europske crvene vjeverice, kazala je pročelnica Rogoz-Šola. Dodala je kako će ovaj projekt doprinijeti unaprjeđenju bioraznolikosti na području Grada Đakova. Ovaj projekt, koji smo nazvali KorZoo Đakovo – Zeleno srce grada, imat će više aktivnosti. Prva aktivnost je repopulacija, odnosno u ovom slučaju reintrodukcija europske crvene vjeverice na području Grada Đakova, tj. u Strossmayerovom perivoju. Plan nam je provoditi i druge aktivnosti vezane uz ježiće, kukce, sadnju medonosnog bilja itd., rekla je pročelnica Rogoz-Šola. Dodala je i kako je ovo danas konačna realizacija projekta koji je započeo prije godinu dana, jer bilo je potrebno ishoditi dozvole svih nadležnih tijela. Pročelnica je zahvalila na suradnji i Srednjoj strukovnoj školi Antuna Horvata Đakovo koja je bez naknade izgradila nastambu za vjeverice, Osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića Đakovo koja je izradila kućice za gniježđenje te gradskoj tvrtki Univerzal d.o.o. za prilagodbu unutrašnjosti nastambe vjevericama.

Ivana Kovarik Antonović, zoologinja u zagrebačkom Zoološkom vrtu izrazila je zadovoljstvo što je njihova ustanova dio ovog projekta koji će prije svega biti edukativan. – Važno je podići svijest o očuvanju divljih vrsta i naučiti biti u suživotu s njima u gradu. Mnogi od nas poznaju crvene vjeverice jer su redovni stanovnici parkova. To su važne vrste čiji je broj u opadanju, a važne su jer su prirodni pošumljivači parkova. Važno je da u ovaj projekt uključujemo škole i da one najmlađe educiramo o potrebi očuvanja divljih vrsta, rekla je Kovarik Antonović. Na upit što čeka vjeverice u Đakovu, odgovorila je da ih čeka prilagodba. – One će biti u ovoj nastambi tokom zime. Najranije kad bi se mogle pustiti u park je proljeće. Njima hrana neće nedostajati, dobro smo ih pripremili za zimsko razdoblje. One će ući u stanje mirovanja, kad se aktivnosti smanje. Kad dođe proljeće i plodovi one će biti spremne da se ponovno aktiviraju, pojasnila je zoologinja. Dodala je i kako je u planu dovesti društvo, odnosno mužjaka.