REGIONALNI DISTRIBUCIJSKI CENTAR OBŽ-e ZA VOĆE I POVRĆE OTVOREN U GOSPODARSKOJ ZONI U OSIJEKU

Objavljeno: 22. 02. 2023.

Regionalni distribucijski centar Osječko-baranjske županije za voće i povrće otvoren je danas u Gospodarskoj zoni u Osijeku, a otvorio ga je župan Ivan Anušić zajedno s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem, potpredsjednikom Vlade i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom, ministricom poljoprivrede Marijom Vučković i  ministrom regionalnog razvoja i fondova EU Šimom Erlićem. Svečanom otvorenju nazočio je i gradonačelnik Đakova i saborski zastupnik Marin Mandarić.

Regionalni distribucijski centar Osječko-baranjske županije za voće i povrće je strateški projekt Osječko-baranjske županije kojim se lokalnim poljoprivrednim proizvođačima osiguravaju najkvalitetnija infrastruktura i uvjeti za skladištenje, sortiranje, pakiranje i trženje voća i povrća te se i na taj način pridonosi provođenju strategije „od polja do stola“

Ukupna vrijednost projekta je 14,6 milijuna eura (110 milijuna kuna), od čega 10 milijuna eura iznose bespovratna sredstva osigurana kroz Nacionalni plan otpornosti i oporavka, a razliku od 4,6 milijuna eura pokriva Osječko-baranjska županija.

Ukupni kapacitet hladnjače iznosi 3.228 tona, a raspoređen je u ukupno 29 rashladih komora. Za ekološku proizvodnju osigurano je 7 komora ukupnog kapaciteta 690 tona, za konvencionalnu proizvodnju 16 rashodnih komora ukupnog kapaciteta 2.220 tona, a 6 komora s ukupnim kapacitetom 318 tona namijenjeno je za transport sortirane i upakirane robe.

Foto: Grad Đakovo/M. Muškić