PREDSTAVLJEN PROGRAM 29. POKLADNE MANIFESTACIJE – ĐAKOVAČKI BUŠARI

Objavljeno: 03. 02. 2023.

Otvorenjem izložbe dječjih radova „Poklade u mom gradu“ u Kući Reichsman u Đakovu, sutra (subota) u 11 sati počinje program 29. pokladne manifestacije Đakovački Bušari, dok se centrali dio odvija 11. i 12. veljače. Program ovogodišnjih Bušara danas su na konferenciji za medije predstavili gradonačelnik Đakova Marin Mandarić i direktorica Turističke zajednice Grada Đakova Marija Burek. Gradonačelnik Mandarić je izrazio zadovoljstvo što se Bušari nakon dvije pandemijske godine vraćaju u punom sjaju. Najveća je to i najznačajnija pokladna manifestacija istočno od Zagreba, a organizatori ponovno na ulicama Đakova očekuju pokladne skupine iz cijele Hrvatske i iz inozemstva. Sutrašnja izložba, rekao je gradonačelnik, dodatno će obogatiti program Đakovačkih bušara. Rekao je i da ovogodišnji Bušari, uoči jubilarnih tridesetih, donose niz novosti.

            Novi vizualni identitet Đakovačkih bušara predstavila je direktorica TZ Grada Đakova Marija Burek rekavši kako je organizator prepoznao priliku da na ovaj način najavi veliku obljetnicu, tridesete Đakovačke bušare, najveću pokladnu manifestaciju na istoku Hrvatske. Važnost Bušara prepoznala je i Hrvatska turistička zajednica koja ih je na svojim društvenim mrežama istaknula zajedno sa Samoborskim fašnikom koji je već 197. po redu, te Riječkim karnevalom. – Interes za Bušare je odličan, svi posjetitelji moći će vidjeti različitost kultura, identiteta, običaja, gdje sudjeluju i skupine iz Slovenije i Mađarske. Imat ćemo maske koje su na UNESCO-ovoj listi nematerijalne kulturne baštine, ali i moderne maske iz područja Dalmacije, Rijeke i drugih krajeva RH, kazala je Burek. Zadovoljno je konstatirala i kako su smještajni kapaciteti u Đakovu najvećim dijelom popunjeni.

            U program Bušara ove su se godine uključili i gradovi prijatelji koji sudjeluju u sutrašnjoj izložbi, zatim u „Bušarenju“ koje će se odvijati u subotu, 11. veljače prijepodne na Korzu, a gdje će biti organizirana prezentacija i prodaja tradicionalnih i autohtonih proizvoda uz druge sadržaje, te u pokladnoj povorci. Riječ je o Gradu Vrlici, Gradu Sinju, te Tomislavgradu odnosno Crvenicama. Ondje će biti i 40-ak izlagača iz cijele Slavonije i Baranje. Isti dan se u Novim Perkovcima s početkom u 11 sati održava pokladno jahanje.

            U pokladnoj povorci organizatori očekuju oko 40 skupina te između 1500 i 1700 sudionika. Ceremonijal primopredaje ključeva grada bit će ispred zgrade Gradske uprave u subotu 11. veljače u 15.00 sati. Dodjela priznanja nagrađenim skupinama i pojedincima uz glazbeni programa bit će u Gradskoj nastavno-športskoj dvorani. Idući dan, 12. veljače od 11 sati bit će prikazani pokladni običaji u Novim Perkovcima.

            Direktorica Burek kazala je da su se ove godine koristili digitalnim i gerila marketingom, a uveli su i novost kreiranjem filtera na Instagramu za priču, gdje će svi koji to budu moći koristiti vizualne (oči, usta, logo kao kapu) za kreiranje priča.

PROGRAM 29. POKLADNE MANIFESTACIJE – ĐAKOVAČKI BUŠARI

4. veljače 2023. – SUBOTA

11:00 – Otvorenje izložbe „POKLADE U MOM GRADU“

Lokacija: Reichsman kuća (Korzo)

11. veljače 2023. – SUBOTA

9:00 - 17:00 – „BUŠARENJE“
Prezentacija i prodaja tradicionalnih i autohtonih proizvoda, ulični zabavljači: slikar, žongler, štuler, klaun; izložba dječjih radova, facepainting, streetpainting, radionice za djecu

Lokacija: Ulica pape Ivana Pavla II (Korzo)

11:00 – POKLADNO JAHANJE U NOVIM PERKOVCIMA

15:00 – POKLADNA POVORKA ULICAMA GRADA
Ulica Matije Gupca – Ulica pape Ivana Pavla II – Trg dr. Franje Tuđmana – Ulica kralja Tomislava – Školski prolaz – Gradska nastavno - športska dvorana

- ceremonijal primopredaje ključeva Grada Đakova ispred zgrade Gradske uprave

16:00 - dodjela priznanja nagrađenim dječjim skupinama
17:00 - koncert: SLAVONSKE LOLE
18:30 - dodjela priznanja nagrađenim skupinama i pojedincima
19:00 - nastavak glazbenog programa
22:00 - završetak programa
Lokacija: Gradska nastavno - športska dvorana

12. veljače 2023. – NEDJELJA

11:00 – POKLADNI OBIČAJI U NOVIM PERKOVCIMA

ORGANIZATORI:

Grad Đakovo
Turistička zajednica grada Đakova

SUORGANIZATORI:

Savez KUD-ova grada Đakova
Savez KUD-ova Đakovštine
KUD „Sklad” Đakovo
KUD „Perkovčani” Novi Perkovci

PARTNERI:

Osječko-baranjska županija
Hrvatska turistička zajednica
Turistička zajednica Osječko-baranjske županije

SPONZORI:

Prvo hrvatsko pivo 1664, Đakovačka vina, Janaf

Univerzal, Antique, Rösner, Palače, Libro, Drima Trade, Novela plus, Bijeli Gusak, Dado