UZ VELIK INTERES JAVNOSTI, U ZAGREBAČKOJ LAUBI PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA KULTNOG STRIP CRTAČA MATAKOVIĆA

Objavljeno: 27. 01. 2023.

Ljubitelji stripa sinoć su u zagrebačkoj Laubi – Kući za ljude i umjetnost, došli na svoje. Ondje je, uz velik interes javnosti, predstavljena monografija poznatog crtača stripova Dubravka Matakovića, čiji je izdavač Gradska knjižnica i čitaonica Đakovo. Monografija donosi pregled stvaralaštva Dubravka Matakovića, uz bogate grafičke priloge, potpunu bibliografiju i životopis. Radi se o autoru gotovo legendarnog statusa među poznavateljima stripa, čija je poetika široko prepoznatljiva, a originalni jezični i slikovni diskurs dio memorijskog arhiva mnogih čitatelja. Tome u prilog govori i činjenica da se na potpis i posvetu autora sinoć čekalo u redovima, a Mataković je zaljubljenicima u njegov rad posvete pisao više od dva sata.

O monografiji su govorili ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Đakovo Kristina Podgornik, jedan od autora tekstova Boris Beck, Hrvoje Duvnjak i autor Dubravko Mataković. Kako je istaknuo, ova strip monografija zamisao je njegovog kolege akademskog slikara Hrvoja Duvnjaka s kojim radi na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Govoreći o monografiju, Mataković je pojasnio da su željeli su izbjeći kronološki poredak pa su se odlučili napraviti poglavlja po glavnim likovima stripova: Malom Ivici, Protmanu, Lutajućem reporteru Zdeni, Tetku trinaestom i dakako Overkloking koji se približio tisućitoj tabli. Knjiga je prožeta tekstovima Gorana i Paule Rem, Borisa Becka, Marte Banić i Lea Rafolta koji je i urednik izdanja, a i sam Mataković je napisao uvodne tekstove o tome kako su likovi nastajali.

U monografiji su zastupljeni stripovi iz raznih perioda iz 80-ih pa do danas. Predstavljanju su nazočili ministar obrane RH Mario Banožić, saborski zastupnik Mladen Karlić, gradonačelnik Đakova i saborski zastupnik Marin Mandarić, Maja Petrić, izaslanica gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića, zatim televizijski voditelj, redatelj i glumac Robert Knjaz, direktor Croatia Recordsa Želimir Babogredac, poznati voditelj i bloger Domagoj Jakopović Ribafish te brojni drugi. Prisutnima su se tijekom predstavljanja monografije obratili ministar obrane RH Mario Banožić, i sam Vinkovčanin poput autora Matakovića te gradonačelnik Đakova Marin Mandarić.