PILOT-PROJEKT BESPLATNOG ŽELJEZNIČKOG PRIJEVOZA ZA DJECU I UČENIKE

Objavljeno: 24. 09. 2021.

Vlada Republike Hrvatske jučer je na svojoj 77. sjednici prihvatila pilot-projekt besplatnog javnog željezničkog prijevoza djece i učenika osnovnih i srednjih škola na području Hrvatske kojim će se omogućiti neograničeno korištenje željezničkog prijevoza djece i učenika za svakodnevna putovanja u školu te povremena putovanja, kao što su jednodnevni izleti, odlasci liječniku, ljetovanje i druga putovanja.

Projekt će se provoditi u razdoblju od 1. listopada ove do kraja iduće godine, a obuhvatit će oko 780 tisuća djece i učenika. Djeca će tako dobiti "pametne kartice" koje će vrijediti za vrijeme trajanja projekta, a zahtjevi za njihovu izradu predavat će se na prodajnim  mjestima HŽ-Putničkog prijevoza.

Uz zahtjev i fotografiju za djecu će biti potrebno priložiti i dokument iz kojeg je vidljiv datum rođenja, a za učenike i potvrdu o upisu u školsku godinu.

Projektom će se rasteretiti proračuni jedinica lokalne (regionalne) samouprave s obzirom na to da pojedine od njih sufinanciraju do 25 posto troška za prijevoz učenika, istaknuo je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i dodao da je vrijednost projekta oko 30 milijuna kuna.