ZVONILA SU ZVONA KATEDRALE NAŠE – 30. OBLJETNICA OSLOBOĐENJA VOJNIH OBJEKATA I OSNUTKA 122. br. HV ĐAKOVO

Objavljeno: 16. 09. 2021.

Udruga udovica hrvatskih branitelja Domovinskog rata Đakovštine (UUHBDR) u utorak 14. rujna poslijepodne organizirala je otvaranje Spomen-sobe poginulim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata s područja Đakovštine, a koja se nalazi u Pavićevoj 1. Otvorena je uz potporu Grada Đakova. Time je i u utorak nastavljeno obilježavanje 30. godišnjice oslobođenja vojnih objekata u gradu i formiranja 122. brigade HV-a Đakovo u okviru programa “Zvonila su zvona katedrale naše”, kojem se, uz Udrugu veterana te brigade, UUHBDR Đakovštine u ponedjeljak pridružio i izložbom ratnih fotografija, a čime obilježava 30 godina udovištva i 29 godina svog osnutka.

Prilikom otvaranja Spomen-sobe predsjednica UUHBDR-a Đakovštine Zorica Balog naglasila je kako je u Domovinskom ratu s područja Đakovštine 156 poginulih branitelja i 28 civilnih žrtava. “Bez jednog roditelja ostala su 102 djeteta, a bez oba petero djece. Spomen-soba trajni je spomen na domoljube koji su svoj život dali za slobodu koju danas imamo”, rekla je Balog. Otvorio ju je gradonačelnik Marin Mandarić, poručivši da ona novim generacijama treba biti podsjetnik na žrtvu poginulih branitelja i civila za slobodnu Hrvatsku. Blagoslovio ju je župnik Ivan Lenić.

U srijedu, 15. rujna, u 17.15, kada je 1991. počela trodnevna akcija oslobađanja vojnih objekata u Đakovu i okolici, izaslanstva Grada Đakova, HV-a, MUP-a, udruga proisteklih iz Domovinskog rata i političkih stranaka položila su vijence kod Spomenika poginulim braniteljima. U Hrvatskom domu održana je svečana akademija, uz promociju spota Himne 122. brigade HV-a Đakovo, za koju je tekst napisao i pjesmu otpjevao Zdravko Carević - Car, uglazbio ju je Tomislav Radičević, a spot snimio Mario Šulina. Nakon pozdrava jednog od zapovjednika brigade, umirovljenog brigadira Zvonimira Berca, obljetnicu je brigadi čestitao izaslanik premijera i župana, zamjenik župana Josip Miletić, te izaslanik predsjednika Sabora i gradonačelnik Marin Mandarić. Akademiji je nazočio i izaslanik predsjednika RH, zapovjednik zapovjedništva za doktrinu HKoV-a Ivan Stipić. U katedrali je služena misa za poginule i umrle branitelje.

U đakovačkoj vojarni u organizaciji Udruge veterana 3. gardijske brigade Kune Đakovo 15. rujna obilježena je 30. obljetnica oslobađanja vojnih objekata i odana počast Željku Trbari, prvom poginulom branitelju te brigade. Kod spomen-obilježja položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Željko Trbara poginuo je 15. rujna 1991. godine prilikom oslobađanja đakovačkih vojarni. Od strane Ministarstva obrane Republike Hrvatske posmrtno mu je dodijeljen čin časničkog namjesnika te je odlikovan Spomenicom Domovinskog rata i Redom Petra Zrinskog i Frane Krste Frankopana. 

S.Ž/Glas Slavonije/Grad Đakovo