NAKON ŠEST DESETLJEĆA UZ PODRŠKU GRADA ĐAKOVA OBNOVLJEN RAD DVD-a ĐURĐANCI

Objavljeno: 25. 02. 2021.

Na inicijativu vatrogasnog veterana Antuna Jurmana i Vijeća mjesnog odbora Đurđanci u tom đakovačkom prigradskom naselju obnovljen je rad Dobrovoljnog vatrogasnog društva nakon više od šest desetljeća. Početkom prošle godine nekadašnji dugogodišnji zapovjednik DVD-a Đakovo Antun Jurman, pokrenuo je inicijativu za obnovom rada Društva. Rečeno je kako vatrogasna društva u mjestima nemaju samo protupožarnu svrhu nego su okosnica društvenih događanja i okupljanja mještana svih generacija. Jurman je, govoreći o povijesti, kazao da postoje zapisi u knjizi autora Tome Šalića i Adama Pavića „Đurđanci kod Đakova“ koji govore da je 1951. osnovano Dobrovoljno vatrogasno društvo Đurđanci, kao i o tome koliko je članova brojilo, tko je bio prvi predsjednik itd. Po zadnji zapisima o radu Društva pretpostavka je da je ono prestalo s radom oko 1959. godine.

Nakon što je i službeno ponovno pokrenut rad DVD-a Đurđanci čiji je predsjednik Marko Bibković, sinoć je u mjesnom domu održan sastanak Upravnog odbora sa zamjenicima gradonačelnika Grada Đakova Antunom Galićem i Robertom Francemom, predsjednicom VMO-a Katarinom Marinović te zapovjednikom Vatrogasne zajednice Grada Đakova Ivanom Klemenom.

Na sastanku je iznesena želja DVD-a Đurđanci da se objekt u kojem se nalazila trgovina Pan Trgoprometa d.d. u stečaju, a koji je Grad Đakovo 2019. godine kupio na javnoj dražbi, ipak ne ruši kako je prvotno planirano nego da se stavi u funkciju i da Društvu na korištenje. Dogovoren je skori obilazak objekta gdje će struka utvrditi postoji li za to mogućnost. Stav Grada je, rečeno je na sastanku, da se svi objekti u njegovom vlasništvu stave u funkciju. Ukoliko struka kaže da je to moguće, nema razloga da se to i ne učini. Ujedno će se voditi računa da se iznađe rješenje za poziciju igrališta koje će također biti smješteno na tom prostoru.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Đakova Ivan Klemen izvijestio je nazočne na sastanku o mogućnostima opremanja DVD Đurđanci s opremom i vozilima već u ovoj godini. Na korištenje će im se, kako je rečeno, dati vatrogasni kamion i kombi vozilo. Zajednica se pobrinula osigurati financijska sredstva za kupnju osnovne opreme.