U ĐAKOVU DANAS OSAM NOVOZARAŽENIH, GRAĐANI POZVANI NA ODGOVORNO PONAŠANJE

Objavljeno: 26. 06. 2020.

Đakovo danas nakon jučerašnjih 38 bilježi osmero novozaraženih koronavirusom i taj broj nije konačan. Konferenciju za medije danas su ispred zgrade gradske uprave Grada Đakova tim povodom održali gradonačelnik Marin Mandarić, zamjenik načelnika gradskog Stožera Robert Francem te načelnik Antun Galić. Gradonačelnik Mandarić rekao je kako je potrebno obaviti još puno testova, no zabrinjava to što se virus nije zadržao u okviru samog samostana, Nadbiskupije i sjemeništa. U samoizolaciji se kako je objavio Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije nalazi više od 630 osoba. Znatan dio od tog broja smatra gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarć, odnosi se na Đakovo, jer pod tom su mjerom djeca iz vrtića, krizmanici, njihovi kumovi i roditelji i mnogi drugi.
"Situacija je krenula u krivom smjeru i odgovornim ponašanjem možemo spriječiti eskalaciju. Moramo spriječiti kontakte, moramo se držati socijalne distance. Zabrinjava činjenica da se virus preko vrtića i krizme proširio po gradu, nije samo u samostanu, sjemeništu i nadbiskupiji. Apeliram što manje socijalnih kontakata, nepotrebnih druženja, izlazaka", istaknuo je gradonačelnik Mandarić. "Đakovo je grad s oko 20 tisuća stanovnika, gravitira mu 50 tisuća ljudi. Svi se sa svima viđamo, ali moramo spriječiti eskalaciju. Jedini djelotvoran lijek je održavanje socijalne distance“, dodao je gradonačelnik. Zamjenik načelnika Stožera civilne zaštite grada Đakova Robert Francem pozvao je građane da surađuju sa Stožerom koji je na raspolaganju 24 sata na dan. Puno je upita za postupanje u vezi s izravnim kontaktima sa zaraženim osobama, ali, podsjetio je Francem, ništa se nije promijenilo u odnosu na prije, u ožujku i travnju. Oni koji sumnjaju da su zaraženi ili imaju simptome bolesti, trebaju se javiti dežurnom epidemiologu, svom obiteljskom liječniku, ili ako nisu dostupni mogu se javiti na 112. "Primijetili smo da mnogi samoinicijativno organiziraju okupljanja. Molimo građane da to ne čine, sve se mora odvijati u uvjetima koje propisuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo. To se odnosi i na sportske događaje", rekao je Francem. Đakovački su vezovi, međutim potpuno otkazani. "Prije dva dana smo rekli da se povorka i program u Strossmayerovom parku, gdje s okuplja velik broj ljudi, svakako neće održati, odmah smo krenuli mijenjati program, ali s obzirom da se koronavirus prelio u grad odluka je da Đakovačkih vezova ove godine uopće neće biti", kazao je gradonačelnik Mandarić. "Naravno da meni, prvenstveno kao Đakovčaninu, ali i kao predsjedniku Organizacijskog odbora, žao mi je što ove godine nećemo na ulicama Đakova čuti tambure, miris tradicije, no u ovom trenutku najvažnije je zdravlje naših sugrađana. Za vezove, za slavlje, za slaviti tradicijsku kulturu i umjetnost, bit će vremena kad ovo jednom prođe", dodao je gradonačelnik Mandarić.
Dežurni telefoni u stožeru zatrpani su pozivima građana koji pitaju je li grad zatvoren. "Nitko nije donio takvu odluku niti se to razmatralo. Grad nije zatvoren", rekao je Antun Galić, načelnik Stožera civilne zaštite Grada Đakova.

Ovdje možete vidjeti točne upute za smoizolaciju:

https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/izolacija-tko-sve-treba-biti-u-njoj-i-pravila-koja-trebaju-postovati-ukucani-osobe-koja-je-izolaciji/