MINISTAR DRŽAVNE IMOVINE GORAN MARIĆ NA RADNOM SASTANKU U GRADU ĐAKOVU

Objavljeno: 05. 03. 2019.

Ministar državne imovine Goran Marić održao je danas radni sastanak s gradonačelnikom Grada Đakova Marinom Mandarićem i suradnicima u Maloj gradskoj vijećnici nakon čega je gradonačelniku uručio tri tabularne isprave radi uknjižbe prava vlasništva Grada Đakova na trima zemljištima. Dva zemljišta nalaze se u prigradskim naseljima Kuševcu i Đurđancima. Potonje koristi mjesni nogometni klub dok se ono u Kuševcu nalazi uz zgradu osnovne škole na kojem je trenutno boćarsko igralište. Grad Đakovo planira dodatno oplemeniti tu površinu kao javni prostor  u suradnji s tamošnjim Vijećem mjesnog odbora. Treće zemljište nalazi se u samom gradu Đakovu, koje se, kako je rekao gradonačelnik Marin Mandarić, koristi kao dječje igralište, no nije uređeno. Plan je i taj prostor urediti.

-Zadovoljni smo što smo danas dobili ove tri tabularne isprave, sveukupno je petnaestak predmeta po kojima intenzivno radimo s Ministarstvom državne imovine. Za neke je potrebno mijenjati našu plansko-prostornu dokumentaciju kako bi ispunili uvjete koji su zakonom propisani. Jedno od gorućih pitanja je i ono Časničkog doma kojeg koriste braniteljske udruge. Znamo da je Grad Đakovo bio u dugogodišnjem sudskom sporu sa RH. Ona je dobila taj spor i upisala se u vlasništvo. Također, tu je i pitanje Doma Mate Korodve u kojem su smještene sve državne službe. Nekretnina je pola u vlasništvu Grada, pola u vlasništvu države. Interes nam je da se raščiste odnosi u interesu korisnika i nas kao lokalne zajednice, rekao je gradonačelnik Mandarić. S ministrom se razgovaralo i o zemljištu uz gradsko odlagalište otpada Vitika, zagradi Muzeja Đakovštine, zemljištu uz jezero Jošava gdje je plan urediti reprezentativno turističko izletište te o brojnim drugim temama. Gradonačelnik Mandarić zahvalio je ministru Mariću što se osobno angažirao u rješavanju predmeta vezanih uz Grad Đakovo.

Ministar Marić ocijenio je sastanak predragocjenim te istaknuo kako je važno aktivirati državnu imovinu na područjima jedinica lokalne samouprave koja je desetljećima bila zapuštena. - Poznato je da ni jedna nekretnina nije prešla u vlasništvo jedinica lokalne samouprave u posljednjih 25 godina jer to zakonski nije bilo moguće. Mi smo zato izmijenili Zakon upravljanja državnom imovinom, rekao je ministar Marić. Dodao je da time reanimiraju svaku stopu Hrvatske. - Danas smo u ovom kratkom radnom sastanku riješili više poteškoća i otklonili više nejasnoća nego što to može stotine mailova i dopisivanja. Ovo je pravi način i pravi put, poručio je ministar Marić dodavši  kako su do sada donijeli više od 1.100 odluka koje se odnose na jedinice lokalne samouprave kojima je preneseno u njihovo vlasništvo vrijednost veća od milijardu kuna, a tabularnim ispravama još milijardu kuna.

Gradonačelnik Mandarić podsjetio je da je nedavno ostvaren povijesni napredak u rješavanju predmeta Grada Đakova, prvi je bio dakako Mimoza koji je uspješno riješen i ovih dana očekuje se uknjiženje Grada Đakova kao vlasnika.