Priopćenje za javnost gradonačelnika Zorana Vinkovića

Objavljeno: 03. 08. 2011.

Car nije gol, ali ministar je, gradonačelnik Đakova ne laže, ne manipulira i ne politizira. Jedini koji to čine su ministar Milinović i gospođa s dvije funkcije, pa ću razmisliti kako da joj se obratim, da li kao tajnici kabineta ministra zdravstva ili glasnogovornici istog ministarstva s jedinstveno znakovitim prezimenom, koja je odlučila preuzeti ulogu koja joj, očito, ne leži. Dakle, glasnogovornica i tajnica preuzima posao ministra i s neskrivenom razjarenošću koja proizlazi iz svakog slova odaslanog priopćenja gradonačelnika Đakova i saborskog zastupnika proziva za politikantstvo i prikupljanje političkih bodova na slučaju đakovačkog rodilišta. Ali to ne treba čuditi. Naime, tajnica i glasnogovornica znakovitog prezimena Lažeta zakoračila je u svijet politike 2003. godine mjestom savjetnice tada potpredsjednika Sabora Darka Milinovića. U ovih nekoliko godina znatno je napredovala, posebice u ozbiljnom poslu što glasnogovorništvo uistinu i je, ali ne na način Zore Lažeta. Uzmimo za primjer aferu s gospićkim stanom ministra Milinovića od 90 kvadrata kojeg je otkupio za 50.000 kuna, a sramotno nisku cijenu glasnogovornica je branila slijedećim izjavama u medijima.

„ Stan je 1995. godine za vojno-redarstvene akcije Oluja razoren avionskom bombom, te je bio svrstan u 5. kategoriju oštećenja, dakle samo jednu kategoriju do potpunog statičkog oštećenja. Izračunom prema propisanim elementima i mjerilima utvrđena je cijena stana u iznosu od 92.472,98 kuna. Za prvi obrok u iznosu od 45.624,69 kuna priznata su vlastita sredstva koja je Milinović uložio u obnovu stana razrušenog u oružanoj agresiji, dok se za preostalu vrijednost u iznosu od 50.193,00 kuna uz kamatu od 1 posto, kupac obvezao na obročnu otplatu u trajanju od 156 mjesečnih obroka, odnosno tijekom 13 godina u iznosu od 321,00 kune mjesečno – objašnjava Zora Lažeta, dodajući i da je posljednja rata dospjela tijekom 2008. godine.“ – završen citat.

Ali gle čuda, susjedi ministra Milinovića tvrde slijedeće:

 

„Susjedi pak potvrđuju da je u dvorište pala krmača, no da su uglavnom oštećene fasada i vanjska stolarija, te prozori. Napominju i kako su oni sami obnavljali svoje nekretnine. Neki se zgražaju Milinovićevim objašnjenjem, jer je njegov dio zgrade upravo najmanje oštećen. Izgorjelo je doduše nekoliko stanova, ali dva ulaza dalje.“ – završen citat.

Dakle, mogu zaključiti da jedina koja grubo politizira, manipulira i laže je gđa Lažeta i to već godinama. I to nije prvi slučaj zavaravanja javnosti iznošenjem kvalifikacija koje profesionalni glasnogovornik nikada ne bi upotrijebio. No, kada je već odlučila poslati priopćenje trebala se dobro konzultirati sa ministrom Dadom i baciti pogled na dopise koje sam poslao ministarstvu, a vezani su za rad rodilišta u Đakovu. A da ih ministar nikada nije ni vidio iako je pojedine naslijedio i od svog prethodnika potvrdio je i jučer u izjavi danoj medijima, spomenuvši „nekakav papir“, odnosno treći ponovljeni dopis upućen jučer nakon moje konferencije za novinare.

Podsjećam da sam još u studenom 2006. godine ukazao na lošu opremljenost đakovačkog rodilišta, te nedovoljno financiranje tog dijela zdravstvene skrbi u Gradu Đakovu. Nakon mojih intervencija prema ministarstvu i tri godine nesmetanog rada rodilišta, smatrao sam da je ministarstvo riješilo problem koji je bio aktualan u studenom 2006. godine. Dakle, skrb za rodilište koju sam pokazao prije pet godina nikako se ne može okarakterizirati manipulacijom i politikantstvom, a dopisi upućeni ministru Milinoviću i predsjednici Vlade Kosor koji su uslijedili nakon zatvaranja rodilišta samo su nastavak moje borbe kao gradonačelnika ovog Grada za dostojanstven odnos prema Đakovčankama i Đakovčanima koji to žele biti i po rođenju.

Ne odustajem od tvrdnje da ministar laže kada tvrdi da kao gradonačelnik nisam upozoravao na problem rodilišta, pri tom tražeći i sastanak s ministrom Milinovićem kako bi se iznašlo rješenje za rodilište koje je 2007. godine bilo proglašeno „Rodilištem-prijateljem djece“, te da iako nisam taj koji može uputiti zahtjev za njegovim otvaranjem činio sve kako bi rodilište ponovno bilo otvoreno. Osim toga, podnio sam i amandmane na prijedlog državnog proračuna kojima je trebao biti osiguran novac za opremanje izvanbolničkih rodilišta. Ne odustajem ni od tvrdnje da je novi pravilnik skandalozan jer ne jamči sigurnost rodiljama i bebama ukoliko sva zatvorena rodilišta ne budu opremljena adekvatno medicinskim standardima za 21. stoljeće. Posebno skandaloznim ocjenjujem odredbu kojom rodilje potpisuju da u rodilištu rađaju na svoju odgovornost jer ta nas odredba vraća u vrijeme socijalističkog zdravstva. Takvo potpisivanje prije najradosnijeg dana svake obitelji, a to je rođenje djeteta, mogu usporediti jedino s ruskim ruletom kojeg buduće majke nikada ne bi trebale zaigrati, a ne opreme li se rodilišta igrat će ga svaki puta tijekom poroda.

Pozivam ministra Milinovića i glasnogovornicu da prestanu s nepotrebnim obmanjivanjem javnosti i predizbornom kampanjom jer ovakav odnos prema Đakovu kakav primjenjuje sadašnje vlada i HDZ u cjelini ovaj Grad ne pamti još iz doba Turaka ili za vrijeme komunističke Jugoslavije. Na kraju samo podsjetnik na odluke HDZ-ove Vlade koje su izravno vezane za Đakovo, a riječ je o ukidanju pravne osobnosti Ergeli, slučaju Općinskog državnog odvjetništva, Općinskog suda Đakovo, Mimoze, Časničkog doma, pa sve do činjenice da proteklih nekoliko godina u Grad Đakovo i Slavoniju i Baranju nije investirana niti jedna kuna iz državnog proračuna.