ZGRADA ĐAKOVAČKE GRADSKE UPRAVE SIMBOLIČNO U LJUBIČASTOM RUHU

Objavljeno: 18. 11. 2018.

Grad Đakovo pridružio se se u subotu 17. studenog obilježavanju Svjetskog dana prijevremeno rođene djece. U večernjim satima zgrada Gradske uprave Grada Đakova bila je osvijetljena dekorativnom rasvjetom ljubičaste boje, budući da je to boja koja simbolizira ovu temu.

U cijelom svijetu, jedno od 10 djece rodi se prije vremena. U Hrvatskoj, to je više od 2600 djece godišnje, odnosno sedam svakoga dana. Budući da se rađaju nezreli, ovoj djeci je, da bi preživjela, neophodna podrška specifičnih medicinskih uređaja i velika stručnost i posvećenost visokoobrazovanih medicinskih djelatnika. Usprkos tome, posljedice prijevremenog rođenja mogu biti vrlo ozbiljne i trajne, a prijevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od jedne godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od 5 godina. Svake godine, zbog prijevremenog rođenja, u svijetu umire milijun djece.

Cilj obilježavanja ovog Dana upravo je usmjeravanje pažnje na navedeno. Podršku roditeljima prijevremeno rođene djece kontinuirano pruža jedina Udruga ove vrste na području RH – Klub roditelja nedonoščadi "Palčići“, čijem se pozivu na obilježavanje Svjetskog dana prijevremeno rođene djece odazvao i Grad Đakovo.

palčići 660x424