BESPLATNIM MIKROČIPIRANJEM DO SMANJENJA BROJA NAPUŠTENIH PASA

Objavljeno: 25. 10. 2018.

Na temelju Zakona o zaštiti životinja Grad Đakovo je započeo sa besplatnim označavanjem pasa mikročipom na svojemu području.

Nastavak je to aktivnosti koje predviđa novi zakon, a započele su nabavkom dva čitača čipova za označavanje pasa početkom godine, u lipnju i srpnju su komunalni redari zajedno sa djelatnicima Veterinarske stanice Đakovo obišli teren s ciljem utvrđivanja broja nečipiranih pasa i pasa lutalica. Procjena je da je na području Grada Đakova između 400 i 500 neoznačenih pasa. S obzirom da zakon propisuje obavezno čipiranje pasa i kazne za vlasnike pasa koji nisu označili svoje pse, Grad Đakovo je odlučio izaći u susret svojim sugrađanima i u suradnji sa Veterinarskom stanicom Đakovo besplatno čipirati sve pse na svom području. Tijekom listopada stanovnici grada Đakova i prigradskih naselja mogli su i mogu očekivati posjet djelatnika Veterinarske stanice Đakovo sa ciljem čipiranja neoznačenih pasa.

- Puno je neoznačenih pasa, pasa lutalica, događaju se često prometne nesreće u kojima sudjeluju psi lutalice, također dolazi zima i opasnost od silaska lisica i drugih predatora koji donose bjesnoću, stoga je prijeko potrebno označiti i cijepiti sve pse. Oni koji ne budu htjeli čipirati pse, sukladno odredbama zakona snosit će posljedice nakon prijave veterinarskim inspektorima koji će ih obići i kazniti, pojašnjava Strmotić. Također dodaje da nisu istinite priče o tome kako će se nakon čipiranja psa uvesti nekakve porezne obveze za vlasnike.

- Provedba kontrole mikročipiranja iznimno je važna i svakako ju treba provesti u potpunosti, sukladno novome Zakonu o zaštiti životinja koji je donesen u listopadu 2017. godine. Grad Đakovo je prepoznao potrebu mikročipiranja, a kako vlasnicima pasa ne bismo stavili na teret ovaj trošak, gradonačelnik Marin Mandarić je potpisao ugovor s Veterinarskom stanicom Đakovo i omogućio građanima besplatno mikročipiranje pasa u vrijednosti do 50.000,00 kuna. Bitno je napomenuti da će Grad Đakovo i ubuduće snositi trošak čipiranja pasa, tako da će vlasnici “novih“ pasa biti oslobođeni tog troška. Nakon što svi psi na području Grada Đakova budu označeni mikročipom, vrlo brzo će se vidjeti i konačni rezultati u smanjenju broja napuštenih životinja, rekla je pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Sanja Rogoz-Šola. Stoga pozivamo vlasnike pasa koji nisu mikročipirani da omoguće službenim osobama Veterinarske stanice Đakovo izvršenje ove besplatne usluge.

Vraćanje knjižice

Nakon uginuća ili nestanka psa vlasnik se mora javiti u veterinarsku stanicu u kojoj je cijepio i čipirao psa  te vratiti knjižicu. U protivnom veterinarska inspekcija ima mogućnost, ukoliko dobije prijavu, kazniti ga.