In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player
Joomla! Slideshow

11. JABUČINI DANI I 4. ĐAKOVO EXPO ZLATNE RUKE

Proljetnom mrazu usprkos, a potom i suši, koji su opustošili voćnjake, u Đakovu je prošlog vikenda slavljena jabuka i sve bogatstvo njezinih prerađevina. Ruku pod ruku, kraljicu voća pratili su tradicijski obrti i njihova ponuda. Naime, u Đakovu je održana 11. županijska, 7. regionalna i 5. međunarodna izložba Jabučini dani i 4. tradicijsko-obrtnički sajam Đakovo Expo Zlatne ruke 2012. Na više od 100 štandova predstavljene su brojne suvremene i stare sorte jabuka, “jabučine” rakije, sokovi, pekmezi, kolači… te obrti protkani tradicijom – lončari, šeširdžije, medari, slamari, pletači šiblja, tkalci…, potvrđujući vrijedne ruke voćara i zanatlija.

Osim toga što ističu zadovoljstvo sudjelovanjem te ocjenjuju da je događaj poput Jabučinih dana i Zlatnih ruku potreban Đakovu i proizvođačima, voćari istovremeno upozoravaju, a naglasio je to i predsjednik Udruge Voćar Đakovština Josip Đelagić, da je za njima katastrofalna godina. Istaknuli su to prilikom otvorenja i predstavnici nadležnih službi.

- Niske temperature, proljetni mraz i suša doslovce su opustošili voćnjake, a naše voćare opterećuju velika ulaganja. Iduće godine RH ulazi u EU i nadam se da će naša jabuka naći svoje mjesto ondje - istaknula je pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Osječko-baranjske županije Silva Wendling. Ova županija s više od 2.000 hektara nasada, od čega najviše jabuka, vodeća je u RH. Osim slabog uroda, voćare brine i nedostatak novca za navodnjavanje, nedostatak skladišnih kapaciteta, ULO hladnjača, kao i prerađivačkih kapaciteta.

– Jabučini dani idealna su prilika za prikaz i promociju voćarske proizvodnje, a struka ju svojim znanjem želi približiti EU fondovima - rekla je ravnateljica Poljoprivredne savjetodavne službe Marina Mikšić.

– Nadam se da će slavonski proizvodi, a to je svakako i jabuka, naći svoje mjesto na europskom tržištu ulaskom RH u punopravno članstvo Unije - rekao je, otvarajući izložbu i sajam, gradonačelnik Zoran Vinković.

Gost Jabučinih dana ove godine bila Varaždinska županija, a gost Zlatnih ruku bila je Turistička zajednica grada Otočca, čiju je tradiciju Đakovčanima približila tamošnja udruga Gaćanka. Uz neizostavni lički suvenir – ličku kapu, Ličanke su prezentirale i tkanje tog kraja. Proizvodi im imaju znak originalnosti.

I ove godine na Jabučinim danima izabrani su najuređeniji voćnjak te najuređeniji izložbeni prostor na Danima. Najuređeniji voćnjak ima Mara Dujak iz Đakova, a najljepše je štand uredila Udruga vinogradara, voćara, povrtlara i cvjećara Feričanci.

I na ovogodišnjim Jabučinim danima i Zlatnim rukama vrijedni su bili učenici Srednje strukovne škole Antuna Horvata Đakovo. Osim toga što su pod vodstvom prof. Dubravke Scharmitzer i Mihaele Topić osmislili program na pozornici, “horvatovci”, točnije “horvatovice” bile su vrijedne i kao modeli na prigodnoj modnoj reviji s temom jeseni, pa su se uresile plodovima i simbolima tog godišnjeg doba.

U nedjelju, trećeg i posljednjeg dana 11. Jabučinih dana, u velikom šatoru na parkingu iza Male crkve predstavile su se braniteljske poljoprivredne zadruge, a njihovu izložbu proizvoda otvorio je u ime Ministarstva branitelja Dalibor Bajči. Predstavilo se dvadesetak braniteljskih zadruga iz Đakova i drugih mjesta koje se bave voćarskom proizvodnjom, proizvodnjom kruha i kolača, medarstvom, izradom predmeta od metala i dr.

I ovogodišnji Jabučini dani, kao i svih prethodnih godina, upotpunjeni su stručnim predavanjima o voćarstvu, tradicijskim obrtima, njihovom mjestu u EU, degustacijama, prigodnim prodajama. Jabučine dane organizirali su Poljoprivredna savjetodavna služba i Udruga Voćar Đakovština, a pokrovitelji su Grad Đakovo, OBŽ i Ministarstvo poljoprivrede, dok su Đakovo Expo organizirali Turistička zajednica grada Đakova, uz suorganizaciju Udruženja obrtnika Đakovo te pokroviteljstvo Grada, HOK-a – OK OBŽ.

tekst: Suzana ŽUPAN - Glas Slavonije

snimke: Maja MUŠKIĆ - Glas Slavonije