In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player
Joomla! Slideshow

Priopćenje za javnost gradonačelnika Zorana Vinkovića

U našoj svakodnevnici, kada svakodnevno čitamo o prometnim nezgodama i tražimo odgovorne za takvo stanje uglavnom olako pokazujemo u možebitne krivce. Prstom upiremo najčešće u vozače automobila, njihovo neiskustvo, nedostatnu signalizaciju, lošu kvalitetu i opremu cesta, neprimjereno održavanje cestovne mreže, ili bilo što drugo.

I sam sam roditelj, i sam strahujem za svoje najmlađe bojeći se neodgovornih vozača i njihove bahatosti na cesti. Upravo iz tog razloga ni kao gradonačelnik, ni kao roditelj neću dopustiti da se pitanje ulice Kralja Tomislava pretvori u ring za političku borbu u kojem će se neodmjerenim izjavama dovoditi u pitanje sigurnost naših najmlađih sugrađana, naših školaraca u osnovnim školama Ivan Goran Kovačić i Vladimir Nazor. Stoga pozivam sve političke stranke, roditelje, sve građane Đakova da ne podliježu izazivanju histerije i atmosferi straha jer je riječ o iracionalnom i nepotrebnom ponašanju. 

U ovom trenutku obraćam se svim roditeljima kao roditelj koji s njima dijeli sve probleme odrastanja djece, pa tako i njihova sudjelovanja u prometu. Učenje, pa tako i odgajanje djece za sigurno sudjelovanje u prometu je cjeloživotni proces. Od onog prvog prelaska zebre s dječjom ručicom u ruci roditelja, do poklanjanja povjerenja našem mladom tek stasalom vozaču automobila. Taj proces uči se u obitelji i uvjetovan je ponašanjem nas roditelja koji smo im primjer i uzor u životima. Zato ponavljam da ne postoji mogućnost da će Grad Đakovo i ja kao gradonačelnik dopustiti da ulica Kralja Tomislava ne bude najsigurnija ulica u Đakovu, da ta ulica ne postane ogledni primjer funkcioniranja prometnih ograničenja od ležećih barijera, signalizatora brzine, svjetlosnih signalizatora, zaštitnih ograda, ograničenja prometovanja u najfrekventnije sate vezane uz početak i kraj nastave, uz ograničenje brzine na 30 km/h, s prisutnošću policije… 

Ali kao ozbiljna osoba, kao ozbiljan gradonačelnik, ne mogu ne istaknuti da se u razvoju našeg Đakova moram rukovoditi i općim, te trajnim interesom za daljnjim razvitkom prometne i komunalne infrastrukture, kao kapitalne pretpostavke bržeg ukupnog razvitka Grada Đakova i osobito pojedinih gospodarskih grana. Rekonstrukcijom Radićeve ulice i ulice Kralja Tomislava, te Trga J.J. Strossmayera grad Đakovo u potpunosti će zaokružiti cjelinu započetu rekonstrukcijama Jelačičeve, Starčevićeve i Pavićeve ulice. U tom smislu i ovo je jedna od mjera koju Grad poduzima kako bi pomogao građevinskom sektoru kao jednom od najpogođenijih recesijom, a sve s ciljem podizanja standarda života svih naših sugrađana. 

U slučaju Ulice Kralja Tomislava, u kojoj se i sada odvija promet i u otvorenom i tzv. „zatvorenom“ dijelu, nema pogodovanja krupnom kapitalu, nema nebrige za djecu, nema niskih političkih pobuda, nema ničega što kao građani možete čuti iz usta lokalnih političara. Ulicom Kralja Tomislava i u ovom trenutku prolaze stotinu djece na putu prema svojim školama, a prolazit će sasvim sigurno i brojne generacije novih školaraca kada ona bude obnovljena i još sigurnija za sve pješake. Da se rekonstrukciji Tomislavove pristupilo s punom ozbiljnošću mogu se uvjeriti i sami građani na web stranicama Grada www.djakovo.hr, na kojima je objavljen cjelokupan projekt, te u samoj zgradi Grada Đakova. 

Na kraju ne mogu ne postaviti pitanje gdje su bili današnji dušobrižnici koji su i sami podizali stambene zgrade dodatno prometno opterećujući tu ulicu. Očito im tada djeca za koju će se, kako kažu, boriti i svojim tijelima nisu bila važna. Za razliku od njih, ja ću kao razuman čovjek i odgovoran gradonačelnik poslušati volju građana koji će imati odlučujuću riječ o ovom projektu kao i uvijek do sada, a ne glas lokalnih kvazipolitičara koji projekt nisu ni vidjeli, niti im je promet i sigurnost djece struka, niti im je namjera zaštita djece već samo skupljanje političkih poena.

 

GRADONAČELNIK

Zoran Vinković, ing