In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player
Joomla! Slideshow

Strossmayerovi dani

 

9. Strossmayerovi dani

 

Strossmayerovi dani kulturna su manifestacija posvećena liku, djelu, idejama i porukama đakovačkog biskupa i mecene Josipa Jurja Strossmayera (1815.-1905.).

Sada već tradicionalna manifestacija ove je godine doživjela svoje deveto izdanje. Ovogodišnji Dani započeli su otvorenjem izložbe slika i skulptura Strossmayer i suvremenici u likovnoj umjetnosti u Muzeju Đakovštine. Predstavljeno je 30 Strossmayerovih portreta i skulptura, koji su za izložbu posuđeni iz Strossmayerove galerije, Moderne galerije i HAZU-a u Zagrebu te Galerije likovnih umjetnosti u Osijeku. O postavu je govorio ravnatelj Strossmayerove galerije u Zagrebu Borivoj Popovčak, nazvavši izložbu hommageom Josipu Jurju Strossmayeru kao osnivaču i pokrovitelju Akademije, ljubitelju umjetnosti i meceni.

Ovogodišnja je manifestacija usko vezana za 150. obljetnicu HAZU i progovorila je o Strossmayeru kao utemeljitelju Akademije. Stoga je i središnji događaj ove godine bio znanstveni skup pod nazivom „Biskup Strossmayer i Akademija“ kojem su nazočili eminentni stručnjaci, a skup je održan u Središnjoj nadbiskupijskoj knjižnici i arhivu.

Strossmayerovi dani nastavljeni su predstavljanjem knjige „Biskup Strossmayer i Crna Gora“ Milorada Nikčevića, a u katedrali je upriličen tradicionalni koncert Zagrebačke filharmonije.

Strossmayerovi dani završit će 8. listopada kada će predstavnici HAZU-a u povodu obilježavanja 150. obljetnice Akademije u katedrali sudjelovati na misi zahvalnici svome utemeljitelju J.J. Strossmayeru.