In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player
Joomla! Slideshow

Đakovački bušari

 

 

U vrijeme kada zimska hladnoća okuje naše gradove i sela na ulicama snježnog Đakova, koncem siječnja i početkom veljače, svi i mlado i staro, znaju da je vrijeme…

Vrijeme je obaveznog ludovanja pod maskama! Karnevalsko ludilo je počelo!

Patuljci, vesele kućice, kauboji, Indijanci, gusari, mornari, avijatičari, Asterix i Obelix te druga čudna bića…granice se brišu jer je vrijeme ĐAKOVAČKIH BUŠARA.

Sve probleme i brige treba izbaciti iz sebe… i tako do Korizme, jer kao što pjesma kaže: ''Poklade su da se momci 'lole', a Korizma da se babe mole.''

 

Počevši od povijesti kada su u to pokladno vrijeme u đakovačkom kraju maskirani bušari obilazili po kućama i domaćinima izvodili kojekakve dosjetke i pjesme a od domaćina bili darivani, 1994. godine u Đakovu je osnovan karneval koji danas nosi ime Đakovački bušari.

 

Centralni događaj je velika pokladna povorka svih sudionika ulicama grada. U nekoliko dana održavanja okupi se tu oko 4000 sudionika iz svih krajeva, a program prati desetak tisuća ljudi.

Ispred zgrade Gradskog poglavarstva održava se ceremonijal preuzimanja vlasti, osniva se Bušarska republika, a gradonačelnik predaje ključeve grada Bušarima.

U sklopu Đakovačkih bušara održava se i zimski Gastro fest.

 

Osim Bušara iz Đakova i okolice te drugih krajeva Slavonije i Baranje, na Đakovačke bušare dolaze sudionici iz Sinja, Omiša, Župe Dubrovačke, Rovinjskog sela, Dobrinja, Makarske... Godine 2009. i 2011., na pokladnoj manifestaciji sudjelovale su i mohačke buše (Mađarska), pa su Đakovački bušari tih godina imali i međunarodni karakter.

 

Đakovački bušari su po broju sudionika i posjetitelja najveći karneval istočne Hrvatske i član su Hrvatske udruge karnevalskih gradova. Organizatori ove manifestacije su Turistička zajednica Grada Đakova i Grad Đakovo.