In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player
Joomla! Slideshow

Sajmovi

 

 

ĐAKOVAČKI GASTRO FEST

 

Đakovački Gastro fest prvi put je održan 1998. godine po uzoru na Opatijski Gastro fest Hrvatske, Udruge hotelijera i restoratera Opatija.

Radilo se o natjecanju hotela i restorana iz Slavonije i Baranje u pripremi toplih i hladnih jela.

Pokrovitelj prvog Gastro festa bila je Obrtnička komora Osijek a organizatori Grad Đakovo, Turistička zajednica Grada Đakova, Ceh ugostitelja obrtničke komore i udruženja obrtnika Đakovo.

Vrijeme održavanja bilo je za Đakovačke vezove a mjesto natjecanja ''Croatia-turist'' Đakovo i veliki ''Vezovski šator''.

Kasnije je program Gastro festa proširen na natjecanja u ribljem paprikašu, čobancu i ocjenjivanju kulina. Za natjecatelje su bile osigurane medalje i prehari.

 

Gastro fest Đakovački vezovi (ljetni) traje 5 dana a sadrži: Lovački gulaš i lovačka jela, ''Što su jeli i pili naši stari'', Fiš, Čobanac i Kulen. U sklopu ovog gastro festa održava se dodjela medalja i pehara najboljim kulinarima.

U vrijeme održavanja Đakovačkih bušara organizira se Pokladni Gastrofest sa izložbom kobasice i slanine. Ovaj gastro fest ima humanitarni karakter, proizvodi se prodaju po promotivnim cijenama.

Na Uskršnjem Gastro festu predstavlja se ukupna gastronomska ponuda ovog kraja od kulinove seke, kulina, meda, kolača, sira, kupinovog vina... Na sajmu se predstavljaju vinari đakovačkog područja. Na Gastro festu održava se i ocjenjivanje kulinovih seka.

Ljetni, uskršnji i pokladni Gastrofest priređuju ocjenjivanja izloženih proizvoda, kao i degustacije za građanstvo.

Grad Đakovo, Turistička zajednica Grada Đakova i Udruga kulinara ''Gastronomski kulin'' su ovim Gastro festivalima krenuli u ''brandiranje'' autohtone eno-gastronomske ponude ovog područja što je u skladu s sadašnjom promocijom Hrvatske kao visokovrijedne destinacija životnog stila.

Ovaj Gastro fest je dio nove promocije Hrvatske ne samo kao odredišta sunca i mora nego i dobre hrane i vina te novih doživljaja.

 

TRADICIJSKO-OBRTNIČKI SAJAM - ĐAKOVO EXPO ''ZLATNE RUKE''


Organizator tradicijsko-obrtničkog sajma Đakovo Expo ''Zlatne ruke'' je Turistička zajednica grada Đakova, pod pokroviteljstvom Grada Đakova i Hrvatske turističke zajednice.

 

Đakovo expo ''Zlatne ruke'' je jesenska manifestacija u Đakovu, srcu Slavonije, s velikim brojem posjetitelja, zadovoljnim izlagačima, izložbenog, edukativnog, natjecateljskog i prodajnog karaktera. Đakovo je postalo tradicionalno mjesto okupljanja tradicijskih obrta.

 

Na sajmu sudjeluju tradicijski obrti iz nekoliko županija slavonske regije. Kao gost na sajmu se predstavlja i Turistička zajednica iz drugog grada ili županije.

Sajam ima međunarodni karakter.

 

Značaj sajma Đakovo Expo ''Zlatne ruke'' je u tome da se na najbolji mogući način predstavi ono što je u srcu same Slavonije i njezinog stanovništva – tradicijski obrti (kovač, kazandžija, proizvodi od pruća, bačvar, postolar…), bogatstvo kulturne baštine i ručnog rada.

Cilj sajma ĐAKOVO EXPO ''ZLATNE RUKE'' je okupiti na jednom mjestu tradicijske obrte te sudionike koji se bave ručnim radom (zlatovez, heklanje, necanje, proizvodi od komušine, izrada nošnji...) te na taj način donijeti krajnju korist i samim sudionicima i posjetiteljima.

Posjetitelji i sudionici sajma će se putem raznih seminara, prezentacija i radionica (npr. radionica lončarstva, lepoglavske čipke) animirati te na jedan interaktivan način upoznati s kulturom i tradicijom ovog kraja.

 

Na okruglom stolu održavaju se stručna predavanja vezana uz turizam i tradicijske obrte.

 

Za vrijeme sajma održava se i natjecanje najljepše osmišljenog izložbenog prostora.

 

Đakovo Expo ''Zlatne ruke'' je jedinstveno mjesto predstavljanja, međusobnog upoznavanja i razmjene iskustava proizvođača i potrošača.